Btw groente en fruit

De Nederlandse coalitie heeft op 15 december 2021 aangekondigd dat de btw op groente en fruit moet worden verlaagd naar 0 procent. Dit is heel goed nieuws voor de portemonnee van de consument en uiteraard voor de gezondheid van de samenleving. In dit artikel gaan we verder in op de btw-wijzigingen die zijn aangekondigd.

Btw groente en fruit naar 0% 

In het coalitieakkoord van 15 december 2021 wordt kort stilgestaan bij de btw-verlaging op groente fruit. Er wordt op dit moment volop overleg gevoerd om de btw-verlaging van 9% naar 0% op groente en fruit door te voeren.

Het is onduidelijk op welke termijn deze wijziging doorgevoerd zal worden. Momenteel hebben we in Nederland nog met het btw-tarief van 9% op groente en fruit te maken. De verwachting is dat hier begin 2022 de eerste aankondigingen over worden gedaan.

De weg wordt vrijgemaakt door de Europese commissies

Op basis van de Europese regels was een tarief van 0% btw voor lange tijd ondenkbaar. Het minimum btw-tarief was lange tijd vastgesteld op 5%. Hier kwam de afgelopen week verandering in doordat Europese ministers een overeenstemming hebben bereikt dat lidstaten niet langer btw hoeven te heffen op groenten en fruit.

Belastingdienst heeft meer capaciteit voor extra toezicht nodig

In juni 2021 gaf de Belastingdienst nog aan dat een verlaging van de btw op groente en fruit niet uitvoerbaar zou zijn. Naast dat het destijds qua regels niet mogelijk was, kwam het ministerie van Financiën in hun analyse tot de conclusie dat een verlaging in het huidige aangiftesysteem, vanwege capaciteitsproblemen, nog niet mogelijk was. Om de btw-verlaging toch door te laten gaan zou de Belastingdienst veel extra capaciteit kunnen gebruiken voor extra toezicht. 

Voordelen van geen btw op groente en fruit

Wij, van groentenenfruit.nl, vinden het enorm belangrijk dat het btw-tarief van 9% voor groente en fruit wordt geschrapt in Nederland. De keuze voor een gezonde levensstijl is namelijk een lange tijd erg moeilijk gemaakt voor veel Nederlanders.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat sinds 2015 de prijzen van groenten en fruit met 13 procent zijn gestegen. Als je dat vergelijk met de categorie ‘suiker, zoetwaren en ijs’ bleef de prijsstijging beperkt tot 2 procent.

Met dit in het achterhoofd is kiezen voor gezonde voeding voor veel mensen niet eens een optie. Dankzij diverse petities en andere lobby’s lijken gezondheidsinstanties dan eindelijk hun gelijk te krijgen.

Suikertaks wordt ‘op termijn’ ingevoerd

Er wordt al een langere tijd gesproken over de welbekende suikertaks. Veel gezondheidsklachten ontstaan vanuit overmatig suikergebruik door consumenten. Denk hierbij aan suikerhoudende dranken, zoals: cola, energiedranken en overige frisdranken.

Wanneer de suikertaks wordt ingevoerd en wat het btw-tarief wordt op suikerhoudende dranken is voorlopig nog niet bekend gemaakt.

Ook de accijns op tabak gaan omhoog

De accijns op tabak wordt zo hoog dat een pakje sigaretten naar schatting zo’n 10 euro moet gaan kosten. Met deze maatregel verwacht het kabinet onder anderen dat jongeren minder snel zullen beginnen met roken. Daarnaast is de verwachting dat het voor rokers een extra motivatie is om te stoppen.

Een doorgewinterde roker zit al gauw op een pakje per dag. Gemiddeld kost een pakje sigaretten al minimaal €7,20,-. Een simpele rekensom leert ons dat iemand die gemiddeld een pakje per dag rookt momenteel zo’n € 2.628 euro per jaar kwijt is aan tabak. 

Zodra de prijsverhoging van de accijns wordt doorgevoerd zou iemand die een pakje sigaretten per dag rookt straks jaarlijks € 3.650 euro per jaar kwijt zijn aan tabak.

Heb jij moeite om voorgoed te stoppen met roken? Bekijk dan deze tips, vanuit wetenschappelijk oogpunt, om te stoppen met roken.

Btw-tarieven voedingsmiddelen

De intenties van het kabinet met betrekking tot de btw-tarieven op voedingsmiddelen zijn volgens ons heel goed. Zoals het nu lijkt, ziet binnen afzienbare tijd de btw verdeling voor voedingsmiddelen er op de volgende manier uit.

TariefVoedingsmiddelen
0%Groenten en fruit
9%Overige eetwaren en ingrediënten voor de bereiding van eetwaren
21%– Bier met meer dan 0,5% alcohol
– Andere dranken met meer dan 1,2% alcohol

Waar de suikerhoudende dranken worden ingeschaald is nog even afwachten. Hoogstwaarschijnlijk geldt hier straks ook het btw-tarief van 21% voor.

Plaats een reactie