Zowel in Nederland als in België zijn kroketten niet meer weg te denken. Deze heerlijke, gefrituurde snack is een favoriet onder veel mensen en wordt vaak gegeten als tussendoortje, bij de lunch of bij de avondmaaltijd. Maar hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in een kroket? En waarom verschillen de calorieën tussen verschillende soorten kroketten? In dit artikel gaan we dieper in op de hoeveelheid calorieën die in een kroket zitten en andere leuke weetjes.
Wat is een kroket?
Een kroket is een cilindervormige snack, gemaakt van ragout, omhuld in een laagje paneermeel en vervolgens gefrituurd. De ragout kan bestaan uit verschillende ingrediënten, zoals rundvlees, kip, groenten of kaas.
Hoeveel weegt een kroket?
De grootte en het gewicht van een kroket kan variëren, afhankelijk van het merk en de vulling. Over het algemeen weegt een kroket tussen de 60 en 100 gram. Een standaard rundvleeskroket weegt meestal rond de 70 gram. Doordat niet iedere kroket hetzelfde weegt, verschillen natuurlijk ook de kcal van een kroket per stuk.
Wat zit er allemaal in een kroket?
De ingrediënten in een kroket hangen af van de vulling. Een standaard rundvleeskroket bestaat uit rundvlees, bloem, boter, bouillon, melk en kruiden. Andere soorten kroketten kunnen verschillende groenten, kaas of kip bevatten. Ook van vis of garnalen kun je kroketten maken.
Hoeveel calorieën zitten er in een gefrituurde kroket?
Een gefrituurde kroket bevat doorgaans de meeste calorieën. Het vet dat wordt gebruikt om de kroket te frituren, kan het aantal calorieën natuurlijk verhogen. Volgens het Voedingscentrum bevat een gefrituurde rundvleeskroket van 70 gram ongeveer 190 calorieën.
Hoeveel calorieën zitten er in een oven kroket?
Een kroket die in de oven is bereid, kan een iets gezonder alternatief zijn voor een gefrituurde kroket. Bij het bereiden van een kroket in de oven wordt er minder vet gebruikt, waardoor de hoeveelheid kcal per kroket lager is. Een in de oven bereide rundvleeskroket van 70 gram bevat ongeveer 173 calorieën, wat 17 kilocalorieën minder is dan een gefrituurde kroket.
Hoeveel calorieën zitten er in een kroket uit de airfryer?
Een airfryer is een apparaat dat een kroket kan bereiden met hete lucht in plaats van olie. Hierdoor is een kroket uit de airfryer vaak een betere keus dan een gefrituurde kroket, maar het kan wel iets meer calorieën bevatten dan een in de oven bereide kroket. Je voegt namelijk toch nog een scheutje olie toe. Daardoor heeft deze kroket ongeveer hetzelfde aantal calorieën als een gefrituurde kroket.
Hoeveel calorieën zitten er in een vegetarische kroket?
Als je op zoek bent naar een gezonder alternatief voor een traditionele kroket, dan kun je eens een vegetarische kroket proberen. Hierdoor kun je je calorie-inname verminderen. In een vegetarische kroket van 70 gram zitten namelijk ongeveer 143 calorieën. Bovendien bevatten vegetarische kroketten vaak meer vezels en andere voedingsstoffen dan kroketten die zijn gemaakt van vlees.
Waarom zitten er zoveel verschillen tussen kroketten qua calorieën?
Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom kroketten qua calorieën verschillen. De vulling speelt hier een grote rol bij. Kroketten met vlees bevatten bijvoorbeeld meer calorieën dan vegetarische kroketten. Ook de manier van bereiding heeft invloed op het aantal calorieën. Daarnaast kunnen verschillende merken en soorten kroketten verschillen in de hoeveelheid ingrediënten die worden gebruikt. Dat kan leiden tot verschillen in calorieën.
Hoe zit het met de voedingswaarden van een kroket?
Naast calorieën, zijn er andere voedingswaarden om rekening mee te houden bij het eten van kroketten. Een standaard rundvleeskroket bevat bijvoorbeeld ongeveer 6 gram eiwit, 14,5 gram koolhydraten, 11,5 gram vet, 1 gram vezels en 1 gram zout. Het is belangrijk om te onthouden dat kroketten niet de meest voedzame keuze zijn. Eet ze dus niet te vaak!
Lees altijd goed de verpakking
Het is belangrijk om de verpakking van kroketten te lezen wanneer je ze vergelijkt, omdat de voedingswaarde per kroket kan variëren afhankelijk van de ingrediënten die in de kroketten worden gebruikt. Bij het vergelijken van kroketten moet je letten op de totale calorie-inhoud en de grootte.
Daarnaast bevatten sommige kroketten ook toegevoegde suikers, zout en ongezonde vetten, zoals transvetten. Transvetten zijn een soort onverzadigd vet dat slecht is voor onze gezondheid en het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen. Het is dus belangrijk om altijd goed de verpakking van de kroketten te lezen.
Moet ik nou wel of geen kroketten eten?
Het antwoord op deze vraag hangt af van je persoonlijke voorkeur en levensstijl. Als je een gezonde levensstijl nastreeft, is het beter om geen kroketten te eten of slechts af en toe als traktatie. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat kroketten meestal veel calorieën, vet en zout bevatten en niet de meest voedzame keuze zijn.
Echter, als je af en toe een kroket wilt eten kan dat best. Wel is het verstandig om ook eens te kijken naar vegetarische kroketten, omdat deze minder calorieën bevatten dan kroketten met vlees.