Als je je een beetje inleest in cryptocurrency en met name bitcoin kom je de laatste jaren steeds vaker de problematiek rondom duurzaamheid tegen. Er zijn twee kampen in dit verhaal. De een zegt dat bitcoin verboden zou moeten worden omdat het veel stroom verbruikt. De andere zegt juist dat alles over moet op Bitcoin en dat daarmee veel stroom bespaart kan worden. In dit artikel gaan we in op beide kanten van het verhaal.
Het stroomverbruik van bitcoin
Het stroomverbruik van bitcoin is al jaren een heikel punt. Terecht zeggen mensen dat bitcoin relatief veel stroom verbruikt als je het vergelijkt met de uitstoot van landen. Het proces dat deze stroom verbruikt is het mining proces.
Om transacties te doen op de blockchain moet er namelijk door computers gerekend worden. Iedere 10 minuten weer moeten al deze aangesloten mining apparatuur een probleem oplossen en naarmate het netwerk groeit neemt ook de noodzakelijke rekenkracht toe.
Vroeger, zo’n 10 jaar geleden, kon je met een slechte laptop dit proces doen. Tegenwoordig zijn er volledige bunkers vol mining apparatuur noodzakelijk om de problemen op te lossen. Dit vraagt steeds meer stroom en dat is de reden dat het ene kamp pleit voor het verbieden van bitcoin. Het zou niet duurzaam zijn en slecht voor het milieu.
Is dat wel het geval?
Het andere kamp zegt dat dit niet klopt. Het is juist dat bitcoin meer stroom verbruikt dan sommige landen, maar of dit een eerlijke vergelijking valt te betwisten. Het kamp dat zegt dat dit probleem onzin is heeft ook hele duidelijke argumenten.
Ten eerste is de crypto wereld meer dan alleen bitcoin. Op bitstraat.nl vind je een hoop andere cryptocurrency die zich actief bezig houden met het verbeteren van het milieu. In het geval van bitcoin ligt het ook allemaal iets genuanceerder.
Bitcoin is een betalingsnetwerk dat in de basis transacties mogelijk maakt van persoon tot persoon. Als iedereen bitcoin gebruikt kan iedereen geld overmaken naar wie hij/zij maar wil zonder dat hiervoor een tussenpersoon nodig is.
In ons huidige systeem zijn banken deze tussenpersonen. Als je voor jezelf nadenkt zonder hier ook maar cijfers bij te zoeken kom je snel tot de conclusie dat bitcoin aanzienlijk minder stroom verbruikt dan het bankwezen.
Denk maar aan al die grote kantoren, flatgebouwen, bankfilialen, pinautomaten en het personeel dat dagelijks in deze gebouwen aan het werk is. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het stroomverbruik van alle systemen die binnen deze organisaties de boel draaiende houden.
Het klopt dit bitcoin veel stroom verbruikt als je het vergelijkt met een land. Maar vergelijken we het met de positie die het probeert in te nemen in de wereld? Het betalingsnetwerk voor ons allemaal. Dan is het misschien zelfs wel een veel duurzamere oplossing dan ons huidige systeem.
In vergelijking met de bankwereld bestaat bitcoin nog maar kort. Bekijk daarom regelmatig het crypto nieuws om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de duurzaamheidsdiscussie in de crypto wereld.