Of het nu als bijgerecht, decoratie of in fruitsalade is; de granaatappel heeft vele toepassingen in de keuken. Lees hier hoe je een granaatappel eet.
De rode granaatappel, ook wel de paradijsappel genoemd, komt oorspronkelijk uit het Oosten. Er wordt gezegd dat het de bewuste vrucht was die Eva aan haar Adam gaf, vandaar de paradijsappel. Tegenwoordig wordt het voornamelijk verbouwd in het Middellandse Zeegebied en in Zuid-Amerika.
De rode zaden van de granaatappel smaken fruitig en zuur, soms bitter, en bevatten veel vitamine C. Het witte vruchtvlees rond de rode zaden is oneetbaar.
Hoe eet je granaatappel?
Alleen de rode zaden in de granaatappel kun je eten. Deze worden in verschillende kamers in de vrucht bewaard. We hebben drie manieren uitgewerkt om de granaatappel te openen en de zaadjes er zo lekker mogelijk uit te halen.
Methode #1 – granaatappel openen

Tip: Gebruik een scherp maar niet te groot mes om een granaatappel te openen.
- Snijd het bovenste uiteinde van de granaatappel af met een mes (= cirkelvormige snede).
- Snijd met de punt van een mes de schil van de granaatappel lichtjes van boven naar beneden – bij voorkeur langs de witte scheidslijnen van de afzonderlijke segmenten.
- Neem nu het fruit in je handen en duw het voorzichtig uit elkaar zodat het fruit opengaat.
- Na het schillen worden de pitten afzonderlijk uit de vrucht gehaald en voorzichtig in een schaal geplaatst van waaruit ze verder kunnen worden gebruikt.
Methode #2 – werkt alleen bij rijp fruit
- Snijd de granaatappel kruiselings doormidden en leg het snijvlak plat op de linkerhand, met de vingers gespreid.
- Als je er met je rechterhand hard op slaat, vallen de zaadjes eruit. Dit werkt echter alleen als het fruit rijp is.
Methode #3 – met een lepel (risico op spatten)
- Open de vrucht zoals in methode 1.
- Schep vervolgens de zaadjes eruit met een lepel. Let op, hierdoor ontstaat een zeer hoog risico op spatten.
Granaatappel openen en eten video
Ben je visueel ingesteld? Dan kan je de onderstaande YouTube video bekijken waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je de granaatappel moet openen en vervolgens de granaatappelpitjes kunt opeten.
Is granaatappel gezond?
De granaatappel zou tal van positieve effecten op de gezondheid hebben. Er wordt gezegd dat het een ontstekingsremmend en positief effect heeft op hart- en vaatziekten, bloedvaten beschermt en helpt bij overgangsklachten. Dit is nog niet wetenschappelijk bewezen.
Toch bevatten granaatappels veel vitamines en mineralen, evenals secundaire plantaardige stoffen, vooral polyfenolen, waarvan wordt gezegd dat ze een antioxiderende werking hebben. Vooral granaatappelpitjes en granaatappelsap zijn daarom bijzonder populair!
In de tabel hieronder vind je de voedingswaarden voor een granaatappel per 100 gram.
Voedingswaarde granaatappel | Inhoud |
calorieën | 74 kcal |
eiwit | 0,6 gram |
koolhydraten | 16,7 gram |
Kalium | 238 mg |
Vitamine A | 7 mg |
Vitamine C | 7 mg |
Vitamine K | 70 mg |
Granaatappel voordelen
De voordelen van granaatappel kunnen vanuit verschillende invalshoeken worden benaderd, zowel in termen van ziekten waar het tegen helpt als in termen van het leveren van de mineralen en vitamines die het lichaam nodig heeft.
De voordelen van een granaatappel zijn in de lijst hieronder uitgewerkt:
- Het helpt botten te versterken.
- Granaat appel versterkt de spieren.
- Vermindert het risico op hartfalen.
- Granaatappel is nuttig voor aderen.
- Het helpt een hoge bloeddruk te verlagen.
- Het is nuttig voor hersenfuncties zoals geheugen.
- Granaatappel kan nuttig zijn voor prostaat- en borstkanker.
- Het kan artritis en pijn ten goede komen.
- Het kan goed zijn voor impotentie en erectiestoornissen bij mannen.
- Het is goed voor bacteriële- en virusinfecties.
- Het kan nuttig zijn voor diabetes.
- Granaatappel versterkt de spijsvertering.
- Het biedt preventieve of vertragende voordelen voor de ziekte van Alzheimer.
- Het verbetert het immuunsysteem.
- Verhoogt het uithoudingsvermogen en de lichaamskracht.
Zoals je kunt zien, is de granaatappelvrucht een bijna wonderbaarlijk medicijn omdat het zowel therapeutisch als preventief goed is voor veel ziekten.
Conclusie: waar is granaatappel goed voor?
De ingrediënten van de granaatappel verlagen de bloeddruk, zijn goed voor de hersenen, lever en darmen. Ze versterken het immuunsysteem, verminderen ontstekingen en kunnen ook pijn verminderen.
Veelgestelde vragen over granaatappel eten
Wanneer is het granaatappel seizoen?
Granaatappels worden geoogst tussen september en december. Granaatappel wordt overal verbouwd waar het warm is, zoals de Middellandse Zee, Azië, Zuid-Afrika en Brazilië. Daar groeit het als struik of kleine boom. In het voorjaar vormen zich de oranje bloemen, waaruit dan de rode vruchten ontstaan.
Zijn granaatappelpitjes gezond?
Tegenwoordig worden granaatappelpitjes geprezen als een “superfood” vanwege de gezonde ingrediënten. Granaatappels waren in de oudheid een symbool van liefde en vruchtbaarheid, maar ook van overheersing en macht. Granaatappels bevatten een bovengemiddelde hoeveelheid kalium en andere bioactieve plantaardige stoffen (polyfenolen), die onder andere kunnen beschermen tegen ontstekingen en aderverkalking. Ook is een preventieve werking tegen prostaatkanker bewezen.
Hoe snij je een granaatappel?
Er zijn twee manieren om de granaatappel te snijden: ofwel snijd je het bovenste deel van de vrucht af en snijd de schil voorzichtig van boven naar beneden om kwartjes te maken. Breek vervolgens de vrucht uit elkaar en verwijder de zaadjes uit de kamers met je vingers of een lepel. Tip: Er is minder spatten als het fruit uit elkaar valt in een grote kom gevuld met koud water. Vang vervolgens de zaden in een zeef.
Wanneer is een granaatappel rijp?
Een granaatappel rijpt niet meer, dus zorg er bij het winkelen voor dat je alleen rijp fruit koopt. Een rijp stuk vers fruit is te herkennen aan:
- De schaal mag geen deuken of deuken of een uitgedroogde bloembodem vertonen.
- De vrucht moet heel hard aanvoelen, ruw en gebarsten, bijna houtachtig zijn.
Tip: Zachte of verkleurde delen van de schaal duiden op een rotte binnenkant. Koel bewaard, zijn granaatappels enkele weken of maanden houdbaar.
Is een granaatappel schil giftig?
De giftigheid van de granaatappel schil is niet uitgebreid onderzocht. Daarnaast is de granaatappel schil te hard om te eten. Ook het granaatappel vruchtvlees eten raden we af, dit is namelijk veel te bitter om te eten.