Is tomaat groente of fruit? Wij verduidelijken

Ben je van plan om binnenkort een pubquiz te maken, dan valt de vraag is een tomaat groente of fruit vast goed in de smaak ­čśë

Maar hoe zit het nou eigenlijk? Sommige mensen beweren stelling dat een tomaat groente is, weer anderen weten zeker dat tomaat fruit is. Op Groentenenfruit.nl geven we voor eens en altijd het verlossende antwoord.

Is tomaat een groente?

Of de tomaat een vrucht of een groente is, is niet zo makkelijk te beantwoorden. Deze vraag is een constante bron van discussie voor zowel hobbytuiniers als experts. De experts zijn het echter eens over het volgende: Tomaten hebben kenmerken van zowel fruit als groenten en behoren daarom tot de categorie “vruchtgroenten”.

Op basis van de defintie uit de tuinbouwkunde kun je stellen dat de tomaat een groente is. De regel is dat alles wat aan een kruidachtige plant groeit valt onder de definitie groente. Alles wat aan een houtachtige plant groeit, zoals mango’s, vallen onder de definitie fruit.

Bij het boodschappen doen in de supermarkt wordt meestal het onderscheid tussen groente en fruit als volgt gemaakt: Alles wat als voor- of hoofdgerecht gegeten wordt, vind je in het groenteschap. Die vruchten die als dessert kunnen worden bereid, worden samengevat als fruit.

Wat spreekt er nog meer voor tomaten als groenten?

Een argument dat tomaten als groente worden gezien is het lage suikergehalte van de tomaat. 100 gram tomaten bevatten slechts 2,5 gram suiker. Het suikergehalte van fruit is meestal hoger, dus het smaakt zoet. 

Ook qua consumptiegedrag gebruiken we tomaten meer als groenten. De tomaten kunnen worden gebruikt om tal van hartige gerechten te bereiden, zoals soepen, stoofschotels of sauzen, die worden verfijnd met kruiden. Tomaten hoeven echter niet per definitie gekookt te worden; tomaten zijn namelijk ook erg lekker (en gezond) in een salade.

Is tomaat fruit?

Is tomaat fruit

Tomaten behoren tot de vruchtgroente. Ze zijn een “middle thing” tussen fruit en groenten. Vruchten zijn de eetbare delen van planten die afkomstig zijn van bestoven bloemen. Fruitplanten zijn in de regel meerjarig.

Bij groenten daarentegen worden andere delen van de plant dan de vrucht gegeten. Groenteplanten zijn meestal eenjarigen. Ze bevatten ook beduidend minder suiker dan bijvoorbeeld appels of kersen. Daarom zijn tomaten, courgettes, pompoenen, komkommers en aubergines vruchtgroenten.

Op de vraag is tomaat fruit is dus geen eenduidig antwoord te geven. Vanuit tuinbouwkundig perspectief vallen tomaten onder groenten, vanuit plantkundig perspectief vallen tomaten onder fruit.

Kenmerken van tomaten

Tomaten hebben de botanische naam Solanum lycopersicum en worden pas sinds de 16e eeuw in Europa geteeld. De warmteminnende planten behoren tot de nachtschadefamilie en komen uit het westen van Zuid-Amerika.

De planten zijn in de loop van de tijd steeds populairder geworden en zijn nu een integraal onderdeel van de voedselbereiding. Vooral in zuidelijke landen als Griekenland, Itali├ź en Spanje zijn er veel recepten op basis van tomaten. De meeste gerechten zijn hartig, maar er zijn ook enkele zoete gerechten met tomaten, zoals jam.

Tomaten worden over het algemeen fruit genoemd, maar ze worden als groenten gebruikt. Tomaten hebben veel voedzame en gezondheidsbevorderende eigenschappen, ze bevatten biotine, b├Ętacaroteen, foliumzuur en tal van vitamines.

Terug de tomaten geschiedenis in

Het debat over de vraag of de tomaat een groente of een vrucht is, gaat ver terug in de geschiedenis. Al in 1893 werd deze kwestie besproken in een gerechtelijke procedure bij het Amerikaanse Hooggerechtshof.

De basis van het geschil was de toenmalige handelswet, die een belasting van 10 procent instelde op geïmporteerde groenten, maar niet op fruit. De importeur, John Nix, spande een rechtszaak aan om de onder protest betaalde rechten terug te vorderen.

Zijn redenering was dat de tomaten per slot van rekening fruit zijn. De zaak kwam voor de rechtbank, die op 10 maart 1893 als volgt besliste:

  • De rechtbank oordeelde unaniem tegen de eiser
  • De tomaten werden gedefinieerd vanwege hun gebruik als groente
  • Omdat deze voornamelijk als hoofdgerecht werden geconsumeerd
  • Sindsdien worden tomaten volgens de Amerikaanse wet als groente beschouwd

Conclusie: Tomaten zijn een vruchtgroente

Als het om tomaten gaat, spreken botanici uiteindelijk van vruchtgroenten (doe hier je voordeel mee in een pubquiz). De eetbare vruchten komen voort uit de bestoven bloemen van eenjarige kruidachtige gewassen.

Tomaten zijn dus geen fruit: de vruchtgroenten worden gerangschikt naast blad-, knol-, wortel- of uiengroenten.

Naast tomaten tellen ook enkele andere vruchten van planten die warmte nodig hebben, als vruchtgroenten, waaronder paprika’s, chilipepers, komkommers, pompoenen, aubergines en meloenen.

Watermeloenen en meloenen worden ook als groenten beschouwd, hoewel ze nogal zoet smaken. Het maakt niet uit hoe tomaten worden genoemd: uiteindelijk bepaalt iedereen zelf hoe hij de aromatische schatten wil bereiden.

Veelgestelde vragen over is tomaat fruit of groente

Wat is het verschil vrucht en fruit?

Zijn tomaten groenten of fruit?

Wat is de definitie fruit?

Plaats een reactie