Maatschappelijk verantwoord ondernemen

In een tijd waar de impact van het gedrag van mensen op aarde steeds duidelijker in beeld komt, wordt het concept van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) steeds belangrijker. MVO is een vorm van ondernemen waarbij er rekening wordt gehouden met de effecten die de bedrijfsvoering heeft op mens, milieu en maatschappij.  

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen gaat dus niet alleen maar om winst maken. Het gaat over het nemen van verantwoordelijkheid voor de impact die het bedrijf heeft op het milieu en de samenleving.

In dit artikel bespreken we het belang van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en laten we zien hoe bedrijven actie kunnen nemen om MVO in de praktijk te brengen. Kijk voor meer informatie over ondernemen op HUSTL.

Het belang van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Het belang van maatschappelijke verantwoord ondernemen en de impact die het heeft op een duurzamere wereld is natuurlijk erg belangrijk. Echter draagt het toepassen van MVO ook bij aan de veerkrachtigheid van bedrijven.

Bedrijven die MVO serieus nemen, bouwen aan een sterker imago en kunnen relaties met zakenpartners, investeerders en werknemers versterken. Door te laten zien dat je stappen onderneemt om een duurzamere bedrijfsvoering te realiseren, zal er meer vertrouwen en loyaliteit worden opgebouwd.

Hoe kan je als bedrijf hier actie in ondernemen?

Duurzaamheid onderdeel maken van je bedrijfsstrategie: door duurzaamheid in je kern strategieën- en activiteiten te verwerken, zorg je voor een slimme aanpak voor de lange termijn. Bij het doorvoeren van MVO kan je denken aan de duurzaamheidsdoelstellingen, het meten van resultaten en ervoor zorgen dat het hele bedrijf (klein of groot) op de hoogte is van de nieuwe groene richting van het bedrijf.  

Samenwerkingen aangaan: voor MVO is het van groot belang om samen te werken met andere bedrijven, organisaties of gemeenschappen. Door nieuwe relaties aan te gaan en win-winsituaties te creëren voor beide partijen en de wereld, kunnen er hele mooie dingen gebeuren.

In MVO heb je samenwerkingen namelijk nodig om te groeien. Grote bedrijven met grote budgetten hebben automatisch een streepje voor, maar die hebben niet altijd de beste intenties. Door krachten te bundelen kan jij als ondernemer verschil maken.

Investeren in duurzame innovaties: het is belangrijk voor bedrijven om te blijven investeren in vernieuwing en verbetering. Het budget verscheelt uiteraard per bedrijf en met elk budget is een verschil te maken. Door creatief te zijn en samen te werken kan de ecologische voetafdruk verkleind worden en ontstaan er nieuwe kansen.

Verantwoorde toeleveringsketens opbouwen: als je besluit om te beginnen met MVO is het van belang dat de gehele keten waarmee jij zaken doet dezelfde normen en waarden hebben op het gebied van duurzaamheid. Door samen verantwoorder in te kopen en te handelen, kunnen bedrijven de impact van hun toeleveringsketens minimaliseren.

Tot slot

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is niet langer een optie maar een noodzaak voor bedrijven die streven naar succes op de lange termijn. Er zijn meer bedrijven dan ooit tevoren en het belang van duurzaamheid wordt steeds groter. Door verantwoordelijkheid te nemen voor mens en milieu kunnen bedrijven niet alleen bijdragen aan een betere wereld maar ook hun eigen positie in de markt versterken.

Droom jij van het hebben van een eigen onderneming of ben je al ondernemer? Ontdek welke 10 ondernemerskwaliteiten je MOET hebben om succesvol te worden