Als je een beetje bezig bent met gezond eten dan kom je verschillende termen tegen. Een vegetariër, het carnivoordieet en flexitariër. Allemaal stromen of zelfs levensstijlen die mensen als prettig kunnen ervaren.
In dit artikel gaan we in op de term flexitariër. We vertellen je precies wat een flexitariër is, welke voeding hier wel en niet bij hoort en wat hiervoor de gevolgen zijn op de gezondheid.
Wat is een flexitariër?
Een flexitariër is iemand die voor het grootste gedeelte vegetariër is (geen vlees eet) maar hier af en toe een uitzondering in maakt. Vaak is de insteek van een flexitariër om een kleinere CO2-voetafdruk te hebben door het eten van vlees te beperken. Toch slaat een flexitariër met gelegenheden soms de vlees niet over.
Je kunt een flexitariër ook wel zien als iemand die casual vegetariër is. Over het algemeen geen vlees eten, maar met gelegenheden zoals kerst toch een beetje proeven. Ook neemt een flexitariër soms een stuk vlees om bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen.
Een dieet waarbij je heel af en toe een stukje vlees eet maar voor de rest goed bezig bent met groenten, noten en dat soort zaken zonder vlees te consumeren is zeer populair in de wereld. Een belangrijke reden hiervoor is dat het relatief eenvoudig vol te houden is.
Je eet in principe geen vlees, maar hoeft ook niet al te streng voor jezelf te zijn als je toch zin krijgt in dat ene lapje vlees op z’n tijd. Oma’s stoofvlees of de pizza met carpaccio kunnen zo af en toe gewoon.
De gedachte is dat je met een dergelijk dieet al aanzienlijk beter bezig bent voor het milieu dan wanneer je dagelijks veel vlees eet. Voor de mensen die dus niet te streng voor zichzelf willen zijn is de flexitariër levensstijl dus zeer geschikt.
Effect van vlees op het milieu
De meesten van ons zijn opgegroeid met een lapje vlees bij het avondeten. Er zitten veel goede voedingsstoffen in, dus een beetje vlees op z’n tijd is zeker niet slecht. Toch heeft de massaconsumptie van het eten van vlees grote gevolgen voor het milieu. De productie ervan zorgt namelijk voor veel uitstoot.
77% van al het landbouwgrond in de wereld wordt gebruikt voor het houden van dieren voor de slacht. Toch komt slechts 17% van alle consumptie van vlees. Bovendien worden er grote hoeveelheden regenwoud gekapt om al deze landbouwgrond aan te kunnen leggen.
Op het moment dat iedereen een aantal dagen per week geen vlees meer eet (flexitariër) dan zou dit al een grote hoeveelheid uitstoot kunnen besparen. Let er wel op dat je de juiste voedingsstoffen binnen blijft krijgen. Een tekort een ijzer in je lichaam komt veel voor bij mensen die weinig tot geen vlees meer eten en dit niet aanvullen met ander voedsel of supplementen.