Pannenkoekendag, gezonde pannenkoekenrecepten om het te vieren

Wist jij dat het op 19 maart weer pannenkoekendag is? Het uitgelezen moment om jezelf eens goed te verwennen met een grote stapel. De meesten zijn gewend aan pannenkoeken met een lading stroop, poedersuiker of basterdsuiker, maar het kan ook gezond! In dit artikel geef ik je een aantal heerlijke voorbeelden van de gezonde varianten.

Zelf gezonde pannenkoeken maken

Een lekkere pannenkoek begint altijd met de juiste pannenkoekenmix. Dit is de basis van je creatie. Hierop kun je vervolgens naar eigen smaak lekkere dingen toevoegen. Gouden tip voor bij het beslag; persoonlijk doe ik er altijd een beetje kaneel door.

Je kunt zowel in het beslag dingen toevoegen om het gezonder te maken of gewoon iets lekker op de pannenkoek doen voordat je het gaat eten. Een aantal ideeën voor door het beslag zijn:

  • Geprakte banaan
  • Kleine stukjes appel
  • Kleien stukjes peer
  • Zoete aardappel

Door deze stukjes fruit klein te maken of te prakken kun je het door het beslag doen. Hiermee krijg je een net iets andere basis voor je pannenkoeken. Erg fris en bovendien heel gezond. Je kunt dit vervolgens opdienen met een aantal andere heerlijke toevoegingen, zoals:

  • Yoghurt en honing
  • Bosvruchten
  • Stukken perzik

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat je erop doet, dat is het leuke aan pannenkoeken. Zolang je basis goed is, kun je naar hartenlust variëren. Op een lekkere ongezonde dag doe je er een lading stroop over en op de ochtenden bij het ontbijt geniet je van een pannenkoek met fruit.

Als je het écht gezond wilt doen is het ook goed om te letten op de manier waarop je bakt. Door de boter te vervangen met olie of andere vloeibare bakproducten ben je al een stuk gezonder bezig. Ook kun je ervoor kiezen om je pannenkoek te vullen met groenten zoals spinazie, tomaat, aubergine of een andere van je favorieten. Je maakt het hiermee een echte gezonde maaltijd pannenkoek.

Het leuke (en lekkere) aan pannenkoeken is zoals ik al zei dat je het volledig kunt pimpen naar je eigen smaak. Wil je nog wat inspiratie opdoen naar andere lekker combinaties? Dan vind je hier heerlijke pannenkoeken recepten.

Plaats een reactie