Raapstelenstamppot met gebakken appel

raapstelenstamppotmetgebakkenappel.jpg

Eigenschappen

Bereidingstijd: 30 min

Menugang: Hoofdgerecht

Bereidingswijze: Bakken

Aantal personen: 2 pers.

Printen

Ingrediënten:

  • 750 g aardappelen
  • 350 g raapstelen
  • 150 g magere spekblokjes
  • 1 stevige appel
  • ca. 1 dl warme melk
  • 15 g boter of margarine
  • citroensap
  • peper
  • eventueel zout

Bereidingswijze

Verwijder de worteluiteinden van de raapstelen, was ze en laat ze goeduitlekken of droog ze in een slacentrifuge. Snijd de raapstelen in smalle repen.Kook de aardappelen (evt. met een snufje zout) in een pan met een bodem watergaar. Bak de blokjes mager spek in een koekenpan op een laag vuur bruin enknapperig. Schil de appel en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snij deappel in 4 plakken en besprenkel deze met citroensap. Verhit het klontje boterof margarine in een koekenpan en bak de appelschijven aan beide kantengoudbruin. Giet de aardappelen af en stamp er met de melk, peper en zout eenluchtige puree van. Voeg de spekjes samen met het vet en de gesneden raapstelenaan de aardappelpuree toe. Schep alles goed door elkaar. Serveer de stamppotdirect in een (voorverwarmde) schaal en leg de gebakken appelschijven erop.

Vegetarische variatie: vervang de spekjes door 150 gram kaas in blokjes.
Voor een stamppot kun je het beste kruimige aardappelen nemen.

Dit gerecht bevat circa 175 gram groente en 50 gram fruit perpersoon.

 

Allergie informatie: bevat lactose

Geschikt voor: glutenvrij dieet, vezelverrijkt dieet,energieverrijkt dieet, natriumbeperkt dieet (mits geen zout toegevoegd, ook nietbij het koken van aardappelen), eiwitverrijkt dieet

Dieet variatietip: Kook voor natriumbeperking de aardappelenzonder zout en voeg verder geen extra zout toe. Volg je energiebeperkt dieet?Vervang dan spekblokjes door ham en neem magere melk of liefst water voor puree.Bak de appelschijven niet, met de verse stukjes appel is het ook heerlijk.Desgewenst kun je ze in de oven/magnetron verwarmen (in allebei de gevallen weleerst met citroen besprenkelen). Bij lactose intolerantie kun je soja melk oflactose-vrije melk nemen en de appelschijfjes in (olijf)olie bakken.

Hoofdingrediënten

Reageren

Plaats een reactie