Fruitvliegjes vangen, hoe doe je dat?

Liever voorkomen dan genezen zei mijn oma altijd. Zorg voor een hygiënische keuken en laat fruit niet te lang liggen. Daarmee ben je al een heel eind met het bestrijden van fruitvliegjes.

In dit artikel leggen we uit wat te doen tegen fruitvliegjes. Fruitvliegjes in huis zijn namelijk bloed irritant en je wilt ze zo snel mogelijk verjagen. Hopelijk helpen de tips bij het fruitvliegjes vangen, succes alvast. 

Wat zijn fruitvliegjes?

Fruitvliegjes zijn die vervelende kleine vliegen voornamelijk in de keuken bij of bij fruit. De fruitvliegen zijn familie van de Drosophilidae. Ze staan bekend om hun voorkeur voor fruit en andere rijpende en gistende voedingsmiddelen.

De fruitvliegjes zijn klein, meestal zo’n 3 à 4 millimeter lang. Met een lichtbruine kleur en rode ogen. Hun doorschijnende lichaam en iets te grote vleugels met donkere patronen maakt hem helemaal af. 

Wist je dat? Fruitvliegjes worden veel gebruikt voor onderzoek, dit komt door zijn chromosomen. Deze zijn relatief erg groot en passen makkelijk onder een telescoop. 

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Oorspronkelijk komen fruitvliegjes uit Afrika waar ze al duizenden jaren voorkomen. Fruitvliegjes kunnen zich gemakkelijk verplaatsen door mee te liften met geïmporteerd fruit, groenten of ander voedsel.

Fruitvliegjes komen nu over de hele wereld voor, behalve op Antarctica, daar is het te koud. Als ze eenmaal in een geschikte omgeving hebben gevonden, leggen fruitvliegjes eitjes op rijpend fruit of ander rottend organisch materiaal. 

De eitjes komen snel uit en de levensverwachting van fruitvliegjes is relatief kort, waardoor ze zich snel kunnen vermenigvuldigen en een plaag kunnen vormen als de omstandigheden gunstig zijn.

Hoe ontstaan fruitvliegjes?

Fruitvliegjes ontstaan uit eitjes die door volwassen fruitvliegen worden gelegd. De vrouwtjes fruitvliegen leggen hun eitjes meestal op rijp fruit. De uitgekomen eitjes veranderen in larven, die zich vol eten met het rottende materiaal waarop ze zijn gelegd. 

Het is belangrijk op te merken dat fruitvliegjes ook zonder fruit aanwezig kunnen zijn. Ze kunnen eitjes leggen op gistende restjes of vochtige plekken zoals vuilnisbakken, gootstenen of compostbakken. Zelfs in de winter.

Oorzaak van fruitvliegjes in huis?

De oorzaak van fruitvliegjes in huis is meestal de aanwezigheid van rijp fruit, gistende voedingsmiddelen of andere rottende organische materialen. Fruitvliegjes worden aangetrokken door de geur en leggen hun eitjes erop.

Enkele specifieke oorzaken van fruitvliegjes zijn onder andere:

  1. Rijp fruit: Overrijp fruit, vooral bananen, perziken, appels en ander zacht fruit.
  2. Gistende voedingsmiddelen: Fruitvliegjes worden ook aangetrokken door gistende voedingsmiddelen, zoals restjes wijn, bier, sap of azijn.
  3. Vuilnisbakken en compostbakken: Als vuilnisbakken niet goed worden afgesloten of als er rottend voedsel in de compostbak zit, kan dit fruitvliegjes aantrekken.
  4. Slechte hygiëne: Als er voedselresten of gemorst sap achterblijven op het aanrecht, in de gootsteen of op andere oppervlakken.

Het is belangrijk om deze potentiële oorzaken aan te pakken en hygiënische maatregelen te nemen om fruitvliegjes te voorkomen. 

Door voedselbronnen te verwijderen, oppervlakken schoon te houden en eventueel gebruik te maken van fruitvliegjesvallen, kun je de fruitvliegjesplaag in huis verminderen en bestrijden.

Hoe moet ik Fruitvliegjes bestrijden?

Fruitvliegjes kunnen behoorlijk vervelend zijn, maar je kunt het beste de bron wegnemen. Ze zijn dol op fruit en hebben een hekel aan hygiëne. Als je een fris huis hebt en je geeft fruit geen kans om overrijp te worden, heb je een goede stap gezet.

Een schoon huis, geen fruit en toch blijven ze fruitvliegjes een plaag. Dan is het misschien de moeite waard om deze tips eens te proberen.

Hieronder meer tips tegen fruitvliegjes die je kunt nemen om ze te bestrijden.

Verwijder de bron voor fruitvliegjes

Identificeer en verwijder alle rijpe of rottende voedselbronnen in je keuken. Gooi overrijp fruit weg, plaats fruit in de koelkast en zorg ervoor dat er geen voedselresten achterblijven op het aanrecht of in de gootsteen.

Fruitvliegjes haten hygiëne

Maak je keuken grondig schoon om eventuele restjes of sporen van voedsel te verwijderen. Reinig het aanrecht, de gootsteen en andere oppervlakken met een mild schoonmaakmiddel.

Voorkom fruitvliegjes, afdekken en opbergen

Afdekken en opbergen: Bewaar fruit in afgesloten bakjes of sluitbare zakken. Hiermee voorkom je dat fruitvliegjes bij het fruit kunnen komen en eitjes kunnen leggen.

Verwijder vochtbronnen tegen fruitvliegjes

Fruitvliegjes gedijen goed in vochtige omgevingen. Zorg ervoor dat er geen stilstaand water in de gootsteen, afvoer of plantenbakken staat. Controleer ook of er geen lekkende leidingen zijn.

Fruitvliegjes vangen met een fruitvliegjes vanger DIY

Maak een fruitvliegjesval om ze te vangen. Plaats een kommetje of glas met een zoete substantie, zoals azijn, bier, wijn of fruitsap vermengd met een beetje afwasmiddel. Bedek het kommetje met plasticfolie en prik er een paar kleine gaatjes in. De fruitvliegjes worden aangetrokken door de geur, kruipen door de gaatjes en kunnen er niet meer uit.

Fruitvliegjes verjagen

Fruitvliegjes houden niet van tocht. Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waar de fruitvliegjes zich bevinden. Open ramen en deuren om frisse lucht binnen te laten.

Maak gebruik van insectensprays 

Als de fruitvliegjesplaag aanhoudt, kun je overwegen een niet-giftige insectenspray te gebruiken die specifiek is ontworpen om fruitvliegjes te bestrijden. Volg de instructies op de verpakking zorgvuldig.

Het is belangrijk om geduldig te zijn, omdat het enige tijd kan duren voordat je alle fruitvliegjes hebt geëlimineerd. 

Conclusie

Fruitvliegjes bestrijden kan een uitdaging zijn, maar met de juiste maatregelen kun je ze effectief aanpakken. Verwijder de bronnen, houd je keuken schoon en bewaar fruit afgedekt. Maak gebruik van fruitvliegjesvallen met zoete stoffen en zorg voor voldoende ventilatie. 

Met deze tips kun je snel afscheid nemen van die vervelende fruitvliegjes en genieten van een fruitvlieg vrije omgeving. Succes!

Veelgestelde vragen rondom fruitvliegjes?

Hieronder in het kort antwoorden op de meest gestelde vragen wat te doen tegen fruitvliegjes.

Hoe ontstaan fruitvliegjes?

Fruitvliegjes ontstaan uit eitjes die door volwassen fruitvliegen worden gelegd. De vrouwtjes fruitvliegen leggen hun eitjes meestal op rijp fruit.

Wat doen tegen fruitvliegjes?

Hoe krijg je fruitvliegjes weg?

Waar komen fruitvliegjes vandaan als er geen fruit ligt?

Baking soda tegen fruitvliegjes?

Werkt azijn tegen fruitvliegjes?

Plaats een reactie