Alles wat je wilt weten over Arabica koffie

Er bestaan een heleboel verschillende koffiesoorten. Van veel soorten, afkomstig van verschillende koffieplanten, heb je misschien nog nooit gehoord. Er zijn namelijk ruim vijftig soorten! De twee meest voorkomende koffiesoorten? Dat zijn Robusta en Arabica. En er zitten zeker verschillen tussen de twee. In dit artikel hebben we het over Arabica koffie. Lees verder voor handige informatie!

Verschil tussen Arabica en Robusta koffie

Wat is nu precies het verschil tussen Arabica en Robusta koffie? Dit is belangrijk om te begrijpen, zodat je weet welke koffie jij het best kunt kiezen. Het zijn in ieder geval de twee populairste soorten, die samen zo’n 98% van de wereldwijde koffieproductie vormen. Andere koffiesoorten kom je dus niet zo gauw tegen. Arabica koffie vormt zo’n 70% van de wereldwijde koffieproductie.

Het grote verschil tussen Arabica en Robusta koffie zit ‘m in de groei van de koffieplant. Arabica koffie wordt op grote hoogte gekweekt, voor een optimale koffiesmaak. Zeker als je voor Arabica koffiebonen kiest, geniet je van die perfecte smaak. Daarbij is het wel belangrijk dat je de bonen pas vlak voor gebruik maalt, zodat de bonen zo vers mogelijk blijven. De aroma’s die vrijkomen bij de maling dragen bij aan de smaak.

Waar komt Arabica koffie vandaan?

Koffie komt wereldwijd uit verschillende gebieden. Arabica koffie, afkomstig van de Coffea Arabica plant, groeit in Midden-Amerika, Zuid-Amerika, Oost-Afrika en Azië. Hier kan de koffie groeien op hoogtes van wel ruim 800 meter! De koffie kent steeds weer een net iets andere smaak, afhankelijk van het groeigebied.

Er is immers steeds weer sprake van een ander klimaat. Echte koffieliefhebbers maken hier ook nog een onderscheid in bij de keuze voor hun favoriete koffie. Maar over het algemeen geldt: als je voor Arabica bonen kiest, ga je voor kwaliteit en een heerlijke koffiebeleving. De kwaliteit is namelijk hoger dan bij de andere populaire koffiesoort Robusta.

Hoe smaakt Arabica koffie?

Het is misschien wel de belangrijkste vraag om te stellen rondom koffie: hoe smaakt het precies? Arabica koffie staat bekend om een gebalanceerde smaak. Arabica koffie smaakt wat zoeter of zuurder dan de bitterdere Robusta koffie. De koffie is vol van smaak, voor een intense beleving.

De kleur van de koffie is licht en helder, en wordt ook wel omschreven als hazelnoot-kleurig. De koffiebonen zijn vrij plat en lang van vorm. Dit ziet er anders uit dan Robusta koffiebonen, die juist weer meer rond zijn. Verder zijn Arabica koffiebonen groter dan Robusta koffiebonen. Handige informatie om de juiste boon te kunnen herkennen!

Is Arabica koffie iets voor jou?

Het is en blijft een kwestie van smaak, bepalen wat je favoriete koffie is. Hoe weet je nu of Arabica koffie iets voor jou is? De beste tip die we je kunnen geven: probeer het gewoon eens uit. Dan weet je of de smaak je bevalt! De smaak is wat zoeter of zuurder dan Robusta. Ben je niet zo’n fan van hele bittere koffie? Dan zit je hoogstwaarschijnlijk goed! Verder bevat Arabica koffie wat minder cafeïne dan Robusta koffie. Dat is ook iets om mee te nemen in je keuze: het is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Plaats een reactie