Wat zijn salmonella symptomen en hoe kan je ze behandelen?

Misselijkheid, buikkrampen, koorts,… Zodra je last hebt van deze klachten denk je waarschijnlijk meteen aan salmonella. Meestal gaat het om een milde besmetting die vanzelf over gaat, al kan de salmonella bacterie je ook ernstig ziek maken. Heel wat mensen weten echter niet wat salmonella juist is. We gaan in dit artikel daarom even dieper in op de oorzaak van deze ziekte en hoe je salmonella symptomen kan behandelen.

Wat is salmonella en hoe ziet salmonella eruit?

Salmonella is een staafvormige bacterie die in de darmen van dieren leeft. Zeker bij varkens en pluimvee vind je deze bacterie regelmatig terug. In totaal bestaan er zo’n 1500 soorten salmonellabacteriën. Sommige bacteriën veroorzaken een onschuldige salmonella infectie van korte duur, terwijl andere types veel gevaarlijker zijn.

In Nederland krijgen tien- tot honderdduizend personen jaarlijks met salmonella te maken. De zwakkere leeftijdsgroepen, kinderen jonger dan vier en ouderen boven de 75 jaar, lopen meer kans op ernstige symptomen. In het slechtste geval kan salmonella zelfs tot de dood leiden. Dit gebeurt echter slechts bij dertig tot veertig personen per jaar.

Waar zit salmonella in?

Mensen kunnen salmonella krijgen door besmette levensmiddelen te eten. Het gaat meestal om rauw vlees, verse kruiden, rauwe eieren of rauwe groenten. In zeldzame gevallen kan je ook salmonella oplopen na contact met dieren of met de ontlasting van dieren. Meer dan de helft van de infecties ontstaat echter door het eten van besmet voedsel.

Salmonella kan je zowel in Nederland als in het buitenland oplopen. De kans op een salmonellabesmetting is echter veel groter in minder hygiënische omstandigheden. In derdewereldlanden is het aantal besmettingen dan ook aanzienlijk hoger dan in onze regio’s, al mag je de kans op salmonella in Nederland zeker niet onderschatten.

Hoe krijg je salmonella?

Een salmonellabesmetting vindt plaats als de bacterie in je mond terechtkomt. Je maagzuur maakt het grootste deel van de bacteriën meteen onschadelijk. In sommige gevallen bereiken de bacteriën je darmen en kunnen ze zelfs in je bloedbaan terechtkomen. Hoe verder de salmonellabacteriën zich in je lichaam verspreiden, hoe ernstiger de symptomen.

De bekendste oorzaak van salmonella is het eten van besmet voedsel. Tegenwoordig liggen reptielen ook vaak aan de oorzaak van een besmetting. Steeds meer Nederlanders kiezen voor een reptiel als huisdier. Een groot deel van deze reptielen is echter dragen van de salmonellabacterie en draagt deze al snel op de mens over.

Wat zijn de bekendste salmonella besmetting symptomen?

Bij een lichte besmetting krijg je maag- en darmklachten die na een paar dagen overgaan. Je hoeft hier geen medicijnen voor in te nemen. Als je voldoende rust en voortdurend water drinkt, verdwijnen de bacteriën vanzelf na twee tot zeven dagen uit je lichaam.

Als de salmonellabacterie in de bloedbaan terechtkomt, dan zijn de symptomen heel wat ernstiger. In sommige gevallen veroorzaakt salmonella gele ontlasting, botontstekingen en langdurige buikkrampen. Een klein aantal mensen houdt aan salmonella blijvende klachten over, zoals maagkrampen of gewrichtsklachten.

Wat zijn de salmonella symptomen bij een kind?

Salmonella is meestal niet gevaarlijk. Bij kinderen moet je wel extra oppassen. De salmonellabacterie veroorzaakt bij jonge kinderen voornamelijk buikkrampen, misselijkheid en diarree. Zeker bij baby’s kan dit ernstige gevolgen hebben. Ze zijn sneller uitgedroogd dan andere kinderen en je moet hen daarom voortdurend water geven.

Zodra je merkt dat je kind last heeft van ernstige buikklachten, moet je zeker een oogje in het zeil houden. Na drie dagen diarree en buikkrampen is het een goed idee om een dokter te raadplegen. Op deze manier ben je zeker dat je kind tijdig behandeld wordt en dat de salmonellabacterie zich niet verder kan verspreiden.

Wat is de beste behandeling van salmonella?

Een salmonellabesmetting is in de meeste gevallen onschuldig. Even uitzieken en voldoende rusten is vaak voldoende om volledig te herstellen. Je immuunsysteem is krachtig genoeg om de hele infectie volledig uit je lichaam te verwijderen.

Je moet wel goed oppassen dat je niet uitdroogt tijdens de besmetting. Drink daarom genoeg water en zorg ervoor dat je zout en suiker binnenkrijgt. Dokters raden thee, water, bouillon en suikerwateroplossingen aan om uitdroging te voorkomen.

Is salmonella gevaarlijk?

In de meeste gevallen gaat een salmonellabesmetting na een paar dagen gewoon over. Als de salmonella symptomen meer dan een week aanhouden, moet je een dokter raadplegen. De salmonella bacterie bestrijden kan in dit geval enkel met een antibioticakuur. De juiste medicijnen verwijderen alle schadelijke cellen snel uit je lichaam, zodat ze geen verdere schade kunnen aanrichten.

Bij bepaalde risicogroepen, zoals ouderen en baby’s, kan een ziekenhuisopname nodig zijn. Bij ernstige gevallen kan salmonella namelijk bloedvergiftiging of acute uitdroging veroorzaken. In dit geval heb je niet alleen de juiste medicijnen voor de salmonella behandeling nodig, maar ook professionele hulp om een overlijden te voorkomen.

Is salmonella besmettelijk?

Heel wat mensen vragen zich natuurlijk af of salmonella besmettelijk is. Hier hoef je je echter geen zorgen om te maken. De kans dat mensen elkaar besmetten is ontzettend klein. De meeste mensen krijgen salmonella na het eten van besmet voedsel.

Er zijn verschillende manieren om een salmonellabesmetting te voorkomen. Eerst en vooral moet je natuurlijk erg hygiënisch omgaan met het voedsel. Door het vlees voldoende te laten garen en eieren lang genoeg te koken, kan je de salmonella bacterie doden. Na contact met rauw vlees is het ook erg belangrijk dat je je handen goed wast.

Verder mag het rauw vlees ook niet in aanraking komen met ander voedsel dat je rauw eet, zoals sla of tomaat. Gebruik steeds aparte snijplankjes en messen om een infectie te voorkomen. Kijk de houdbaarheidsdatum van alle producten ten slotte ook goed na. Verdorven voedsel beschikt over heel wat bacteriën die voor een zware salmonella vergiftiging kunnen zorgen.

Plaats een reactie