Eigenschappen
Bereidingstijd: 35 min
Menugang: Hoofdgerecht
Bereidingswijze: Bakken
Aantal personen: 4 pers.
Ingrediënten:
- 300 gram (oranje) bataat, geschild
- 500 gram paksoi (1 stronk)
- 500 gram aardappelen, geschild
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 1 cm verse gember, geraspt
- 0,5 deciliter bouillon
- 8 middelgrote oesterzwammen
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 ei, losgeklopt
- 100 gram sesamzaadjes
- 100 gram meel of bloem
- 50 gram alfalfa
- 3 bosuitjes
- (olijf)olie om te bakken
Bereidingswijze
Begin met het maken van de stamppot: Kook de aardappels gaar in 20 à 25minuten. Bataten hebben een kortere kooktijd. Doe ze na 7 minuten bij deaardappels. Giet af, maar bewaar een half kopje van het kookvocht. Stamp deaardappels en bataten.
Verwarm, terwijl de aardappels koken, 2 eetlepels olijfolie in een pan metdikke bodem. Snij de ui in flinterdunne schijfjes en bak 20 minuten op laagvuur. Voeg de laatste twee minuten 1 cm versgeraspte gemberwortel toe. Ofgebruik 1 theelepel gemberpoeder.
Was de paksoi en snij in superdunne plakjes. Met een keukenmachine is hetheel eenvoudig. Dun snijden levert een fijne structuur op en zorgt ervoor dat erveel smaak vrijkomt. Hoe dunner de paksoi, hoe lekkerder de stamppot. Menggebakken ui en rauwe paksoi door de aardappelpuree. Geef de stamppot extrasmeuïgheid door een scheutje bouillon of kookvocht toe te voegen. Breng nog watverder op smaak met peper en zout.
De voorbereidingen voor de Drakengrotten tref je tijdens het koken van deaardappels en het bakken van de uien: Kluts in een kommetje het ei met desojasaus en 1 eetlepel olijfolie. Doe in een tweede kommetje wat meel en in eenderde kommetje de sesamzaadjes. Haal de oesterzwammen eerst door het meel, dandoor het soja-eimengsel en wentel ze daarna door het bakje met sesamzaad. Vlakvoordat je de stamppot opdient, bak je de drakengrotten. Olijfolie in eenanti-aanbakpan opwarmen en de oesterzwammen aan beide kanten in 2 minutengoudbruin bakken.
Serveer de stamppot met de drakengrotten. Voor de liefhebber nog wat extragarneren met alfalfa en fijngesneden bosui.
© keetsmakelijk.nl
Meer Keet Smakelijkrecepten hierop deze site – of bestel het boekop keetsmakelijk.nl.Met de kortingscode 2×2 krijg je 5 euro korting.