Lasagna met boerenkool van Keet Smakelijk: Ijzervreters

ijzervreters-gfb-ks.png

Eigenschappen

Bereidingstijd: 25 min

Menugang: Hoofdgerecht

Bereidingswijze: Oven

Aantal personen: 4 pers.

Printen

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, in dunne ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 2 stengels bleekselderij, gesneden
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 blikjes gepelde tomaten (240 g)
  • ½ theelepel gedroogde tijm
  • 350 gram boerenkool, gesneden
  • 150 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 12 lasagnavellen
  • 100 gram roomboter
  • 2 eetlepels bloem
  • melk

Bereidingswijze

Met boerenkool win je de oorlog tegen de koude wintermaanden. Romeinsesoldaten aten ’t drieduizend jaar geleden al. De soldaten van nu laten zienwaarom deze kool zo goed is. Hun metaaldetector houdt niet op met piepen:boerenkool zit vol ijzer, koper en zink. (En met calcium, maar dat piept niet.Calcium zorg dat je botten niet gaan kraken). Zo’n megasupersterkekool verdientmeer dan alleen stamppot. Maak er eens een lekkere lasagna van. Net als deRomeinen: echte IJzervreters waren dat. Snap je meteen waar dat woord vandaankomt.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Fruit de ui 2 minuten in wat olijfolie. Voegknoflook en bleekselderij toe en schep een paar keer om. Doe de tomatenpuree,gepelde tomaten en tijm erbij. Ongeveer 10 minuten laten sudderen op laag vuur.

Ondertussen kook je de boerenkool in 10 minuten in een laagje water gaar.Goed uit laten lekken in een vergiet.

Bedek de bodem van een ovenschaal met een dun laagje tomatensaus. Dek af met6 lasagnavellen. Daar overheen weer een laagje tomatensaus en dan een laagjeboerenkool. Strooi de helft (75 gram) van de Parmezaanse kaas erover. Opnieuween laag lasagnavellen, dan tomatensaus en daarna weer boerenkool. Tot slot maakje de béchamelsaus:

Laat de boter zachtjes smelten in een pan met dikke bodem. 2 eetlepels bloemtoevoegen, rondroeren en een minuutje laten pruttelen. Scheutje melk erbij enflink roeren, zodat er geen klontjes ontstaan, melk toevoegen tot de saus dejuiste dikte heeft. Verdeel de béchamelsaus over de boerenkool-lasagna enbestrooi het geheel met de rest (75 gram) van de Parmezaanse kaas.

Zet de schaal in de oven. Na 30 minuten is de lasagna gaar. Lekker met eenknapperige salade. Keet Smakelijk!

©keetsmakelijk.nl

Meer Keet Smakelijkrecepten hierop deze site – of bestel het boekop keetsmakelijk.nl.Met de kortingscode 2×2 krijg je 5 euro korting.

Hoofdingrediënten

Reageren

2 gedachten over “Lasagna met boerenkool van Keet Smakelijk: Ijzervreters”

  1. Does ypur blpg hve a contac page? I’m havinbg a tough tie locaying iit but, I’d likke to senbd
    you ann e-mail. I’ve ggot some suggestiohs for our blokg you might be interested iin hearing.
    Either way, great blog and I look forward to seeing itt expand ovver time.

Plaats een reactie