Eigenschappen
Bereidingstijd: 35 min
Menugang: Soep
Bereidingswijze: Koken
Aantal personen: 4 pers.
Ingrediënten:
- 1 (oranje) pompoen (1 kg / 750 gram vruchtvlees)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 rode ui, in dunne ringen
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 cm verse gember, fijngeraspt, (of 1 theelepel gemberpoeder)
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel (milde) paprikapoeder
- 1 zoetzure appel, in stukjes
- 1 liter groentebouillon
- 1 eetlepel koriander, fijngesneden
- 2 bosuitjes, fijngesneden
Bereidingswijze
Een heks zonder ketel is als een kok zonder pan. Gelukkig bestaan erpompoenen. Daarmee kook je de sterren van de hemel: zachte, zoete pompoensoepmet een paar geheime kruiden. Goed linksom roeren met je vliegende bezem. Endrie keer ‘Peosneopmop’ zeggen, natuurlijk.
Een pompoen heeft een dikke schil. Met een mes doorsnijden is heksenwerk.Voor je het weet mis je een duim. Gelukkig is er een leuke oplossing. Roep dehulp in van een kind en zoek een plek met een harde ondergrond. Gang, stoep,binnenplaats, het maakt niet uit. Laat de pompoen met enige kracht op de grondstuiteren en spontaan in tweeën splijten. Het zwaarste werk zit er al weer op!Verwijder de zaden en snij het vruchtvlees in blokken van 2 à 3 cm. Als je eenbiologische pompoen hebt, hoef je ‘m niet te schillen. Alles wordt zacht tijdenshet koken, dus ook de schil.
Verwarm olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui. Knoflook, gember,paprikapoeder en gemalen koriander erbij. Voeg de pompoen toe en schep alles om.Met de bouillon 20 minuten zachtjes laten koken. Doe er stukjes appel bij en nogeens 5 minuten op het vuur. Pureer met een staafmixer. Voor de liefhebbers watkorianderblad en/of bosui op tafel zetten.
ps. In plaats van appel kun je ook versgeperst sinaasappelsap gebruiken (1deciliter). Of je laat een scheut sherry en een stuk citroengras meekoken.
© keetsmakelijk.nl
Meer Keet Smakelijk receptenhierop deze site – of bestel het boek opkeetsmakelijk.nl.Met de kortingscode 2×2 krijg je 5 euro korting.