Eigenschappen
Bereidingstijd: 25 min
Menugang: Salade
Bereidingswijze: Bakken
Aantal personen: 4 pers.
Ingrediënten:
- 6 eendenborstfilets
- 50 gram honing
- ½ dl gember siroop
- 25 gram kikkoman (japanse sojasaus)
- 50 gram sjalot
Bereidingswijze
De sjalot is een smaakversterker in dit gerecht en geeft tevens een pittigesmaak aan de salade.
Bereiding eendenborst:
Pel en halveer de sjalot. Snipper de sjalot (het kroontje van de sjalot nietmee snijden, want deze is een beetje bitter). Verwijder de vliezen van deeendenborstfilet en snijd het vel kruislings in. Bestrooi de filets met zout enpeper en bank ze in een pan met een klein beetje olie op een laag vuur latenbakken totdat het vel mooi geleurd. Bak de filets daarna kort aan de anderekant. Haal het vlees uit de pan en blus het braadvet af met de honing, kikkoman,de sjalot en de gember siroop. Laat het geheel kort inkoken en karamelliseren.Leg de eendenborsten in een ovenvaste schaal en giet het braadvocht over defilets. Laat de eendenborsten verder garen in de oven op 80 graden voor 12minuten. Laat het vlees daarna 10 minuten rusten op 50 graden.
Bereiding dressing:
Pel en halveer de sjalot. Daarna de sjalot snipperen. Snijd zestes van delimoenschil en hak deze fijn. Pers de limoen uit en bewaar het sap. Schil deverse gember en snijd het ragfijn. Laat de kerrie poeder samen met de sjalot ineen klein beetje maïsolie aanzweten (myoteren). Voeg de limoen zestes en de fijngesneden gember toe. Blus dit af met honing en het limoensap. Voeg dan deyoghurt toe en breng het geheel op smaak (niet meer koken!).
Bereiding salade:
Was de paksoi en verwijder de grote bladeren. Scheur de kleine bladeren instukjes en snijd de stelen in de lengte in dunnen reepjes. Verwijder desteeltjes van de shiitake. Snijd de hoedjes van de paddenstoelen in reepjes enbak ze even kort in een beetje noten olie. Haal ze uit de pan en zet ze warmweg. Pel en halveer de sjalot en snijd deze in kleine halve ringen. Rooster hetamandelschaafsel in de oven tot het lichtbruin ziet (kan evt. ook in eenkoekenpan). Was de lente uitjes en snijd ze in lange schuine plakjes. Maaktenslotte de salade van de paksoi reepjes, de rauw gesneden lenteui, de warmeshiitake, het amandelschaafsel en een beetje gesneden korianderblaadjes. Mengeen beetje dressing door de salade en breng het geheel eventueel nog op smaakmet zout en peper.
Specerijen altijd zachtjes aanfruiten, want dan komt de smaak beter los! Kikkoman is een bekend Japans merk voor sojasaus. Deze in Japan veel gebruikte, en al eeuwenlang bekende smaakmaker, wordt op natuurlijke wijze gebrouwen en gefermenteerd uit vier ingrediënten: sojabonen, tarwe en zout en gist.